A paradicsom az egyik legformagazdagabb zöldségfajunk. A házi kerti termesztésnek legfőképpen az a célja, hogy lehetőleg júliustól szeptember végéig ellássuk a családot friss és befőzni való paradicsommal. Általában 2-3 fajtát érdemes termeszteni: igen korai, törpe paradicsomot (pl. Zömök), befőzésre alkalmas, nagy bogyójú fajtákat (pl. Kecskeméti Jubileum, Ace, Marmande), és támrendszer mellett, folyton növő hibrideket (pl. Lugas F1). Az utóbbi évek divatja a balkonon, cserépben, dézsában termeszthető törpe növésű paradicsomfajták (Balkonstar, Vilma). Az utóbbi évek divatja a balkonon, cserépben, dézsában termeszthető törpe növésű paradicsomfajták (Balkonstar, Vilma).
Bővebben: Paradicsom
A chilipaprikák erősségének mérésére fejlesztették ki az SHU indexet mely a Scooville Head Unit angol kifejezés rövidítése. Ez egy olyan mérőszám, amely azt mutatja, hogy hányszorosára kellene cukros vízzel hígítani az egységnyi paprika kivonatot ahhoz, hogy már ne érezzük a csípős ízt.
A paprikafajták csoportosítása:
Bővebben: Paprika
A BARENBRUG cég 1904-ben Arnhemben, Hollandiában alakult. Küldetésük, hogy vezető nemzetközi gazdasági- és fűmagra specializálódott vetőmag társaság legyen. A kutatásra és fejlesztésre összpontosítanak, mely garantálja a kiváló minőségű termékeket.
Bővebben: Barenbrug fűmagok
A bőséges fajtakínálatban a legáltalánosabb a terméshossz alapján való csoportosítás:
konzervuborka (berakó, fürtös típus): rövidebb 14 cm-nél
félhosszú, vagy saláta típusú: 14-30 cm
hosszú, vagy kígyó típusú: 30 cm fölötti.
Bővebben: Uborka