Paradicsom

A paradicsom az egyik legformagazdagabb zöldségfajunk. A házi kerti termesztésnek legfőképpen az a célja, hogy lehetőleg júliustól szeptember végéig ellássuk a családot friss és befőzni való paradicsommal. Általában 2-3 fajtát érdemes termeszteni: igen korai, törpe paradicsomot (pl. Zömök), befőzésre alkalmas, nagy bogyójú fajtákat (pl. Kecskeméti Jubileum, Ace, Marmande), és támrendszer mellett, folyton növő hibrideket (pl. Lugas F1). Az utóbbi évek divatja a balkonon, cserépben, dézsában termeszthető törpe növésű paradicsomfajták (Balkonstar, Vilma). Az utóbbi évek divatja a balkonon, cserépben, dézsában termeszthető törpe növésű paradicsomfajták (Balkonstar, Vilma).

 

 

 

Magszám/gramm: 270-450

Csírázás (18-20Co): 10-14nap


 

A paradicsomfajták csoportosítása:
felhasználás szerint: friss fogyasztásra, befőzésre,
termesztési mód szerint: korai szabadföldi, hajtatási, balkonparadicsom,
növekedés típusa szerint: folytonnövő, és determinált.

A tipikus determinált fajta esetében a 6. fürt zárja le a főhajtás növekedését, és két virágfürt között egy levél van. A determinált fajták egyik csoportját képezik a törpe típusúak, amelyekre a rövid ízközök miatt zömök alkat a jellemző.
Az erős növekedésű determinált típus a hajtásnövekedését a 8. vagy a 9. fürt zárja, a felső oldalhajtásoknak erős a tendenciájuk a főhajtás szerepének átvételére, és két fürt között 2-3 levél található.
Folytonos növekedésű fajták, amelyek tenyésző csúcsa a növény élete során kedvező körülmények között folyamatosan nő, újabb leveleket és virágfürtöket növesztve. Ilyen típusú fajtákat elsősorban fűtött berendezésekben történő hajtatásnál alkalmaznak.

Hasznos tanácsok:
A paradicsomot palántáról neveljük, melynek előállításához 6-8 hétre van szükség. Melegkedvelő, fagyérzékeny növény, így csak április-májusban lehet kiültetni végleges helyére. A palántákat lehet mélyebbre ültetni, mint ahogy a nevelőhelyen voltak, mivel szára sok oldalgyökeret képez. Helybe is vethető április közepétől, igaz így csak a nyár végére hoz termést. Folyamatos tápanyag utánpótlást igényel, kéthetente tápoldatozzuk.


Tipp: Az őszi fagyok beállta előtt szedjük le a kifejlett zöld paradicsomokat és tegyük a konyhaablakba, itt bepirosodnak.

Megtekintett termékek

Kiemelt termékek

Legújabb termékek

Népszerű termékek