Paprika
A paprikafajták csoportosítása:
- felhasználás szerint: étkezési és fűszer,
- növekedés szerint: folytonnövő és determinált,
- termés alakja és színe szerint: fehér (tölteni való, TV), hegyes, kosszarvú, alma, paradicsom alakú (pritamin), kaliforniai (blocky), cseresznye, kápia, lamuyo (ejtsd: lámüjo). A kárpát-medence sajátossága a fehér színű, kúpos (Cecei típusú) fajtakör, de az utóbbi években elterjedtek más típusú paprika fajták is.
A kápia típusú paprika (pl. Csángó F1) balkáni eredetű. Termése megnyúlt kúp alakú, általában kétoldalt lapított, vastag húsú. A paradicsompaprikához hasonlóan sötétzöldből pirosra érik. Vastag húsa miatt sütésre, grillezésre alkalmas, de fogyasztható nyersen és savanyúságnak feldolgozva is.
A blocky típusú paprika négyzetes alakú, hosszának és vállának aránya 1:1. Ilyen típus a California Wonder és a Goldeen Calwonder.
Magszám/gramm: 120-160
Csírázás (20-22Co): 14-21nap
A hibrid paprikafajták, kiegyenlített, egyöntetű termést adnak és betegségekkel szemben ellenállóbbak. A hibrid fajták a nevükben lévő F1 jelölésről ismerhetők fel. A termesztés során intenzívebb körülményeket igényelnek. A hibrid fajták előállítása nagyon költséges, ez a vetőmag árában is tükröződik. A konstans fajták méretre és alakra is egyenlőtlenebbek, de házikerti körülmények között kielégítő termést adnak.